Algemeen

Darts naar betaalzender ViaPlay: alles wat je moet weten

In Nederland verdwijnt het darten achter de betaalmuur. De dartsrechten zijn verkocht aan de Nordic Entertainment Group (NENT). Zij zenden darts uit via Viaplay, een streamingsplatform. Maar wanneer is darts te zien via de betaalzender Viaplay en wat gaat het kosten? We praten je bij in dit artikel.

Darten achter de betaalmuur

Als sinds het eind van de vorige eeuw – toen het darten in Nederland erg in opkomst was – zijn dartwedstrijden te zien op het openbare net. Eerst dertien jaar lang bij SBS 6, daarna ruim tien jaar bij RTL 7. Binnenkort verdwijnt het darten achter de betaalmuur, want de Nordic Entertainment Group heeft de rechten van de PDC gekocht.

Het Zweedse bedrijf heeft de uitzendrechten voor de komende vijf jaar binnen en de wedstrijden zijn dat te volgen bij Viaplay. Dit streamingsplatform is al enige jaren op de Scandinavische markt actief. Je hebt straks dus een abonnement op Viaplay nodig om onder meer het WK Darts, de Premier League, De World Grand Prix en de Grand Slam of Darts te zien.

Je kunt niet alleen darts live kijken op de sportbetaalzender Viaplay. Het ambitieuze NENT Group heeft ook de uitzendrechten van de Formule 1, Premier League, Bundesliga en andere sporten verworven. Omdat er nog veel vragen bestaan over het verhuizen van de dartsrechten van RTL 7 naar Viaplay, geven we in een FAQ antwoord op veelgestelde vragen.

Darts naar betaalzender Viaplay: veelgestelde vragen

Wanneer is darts via Viaplay te zien?

De uitzendrechten van RTL 7 zijn na het WK Darts verlopen. Vanaf dit moment (na 3 januari 2022) zijn de rechten van de PDC-wedstrijden voor vijf jaar in handen van Viaplay. Naar verwachting wordt de streamingdienst in het eerste kwartaal van 2022 gelanceerd. Viaplay zendt alle grote PDC-toernooien uit, waaronder het WK, de Premier League en World Grand Prix.

Wat is de prijs van een abonnement op Viaplay?

Hoeveel de betaaldienst Viaplay gaat kosten, is nog niet bekend. De directeur van de NENT Group, Anders Jensen, beloofde wel een ‘zeer aantrekkelijke prijs’. Voor een vast bedrag per maand zal alle content te zien zijn. Je krijgt dus niet alleen toegang tot de dartwedstrijden van de PDC, maar ook Formule 1, voetbal, andere sporten en mogelijk ook films.

Viaplay is overigens al een tijd actief in Scandinavië, waar de abonnementsprijs vrij hoog is. In Zweden kost de betaaldienst bijvoorbeeld 45 euro per maand. Daar bestaat het pakket echter uit veel meer sporten en zenders – wat niet te vergelijken is met het aanbod van Viaplay in Nederland. Wij verwachten dat het om een bedrag van rond de vijftien tot twintig euro per maand gaat.

Hoe kijk je naar Viaplay?

Er zijn veel manieren om Viaplay te bekijken. Viaplay is allereerst te zien via een app op de Smart TV. Onder meer de televisies van Samsung, LG, Sony en Philips hebben een Viaplay-app. Ook is de app aanwezig op de mediaspelers Apple TV en Android TV.

Verder is er een Viaplay-app voor de smartphone en tablet (iOS en Android). Ondersteuning van Chromecast is aanwezig, dus je kunt het beeld streamen naar de televisie. Ook is er een Viaplay-app voor de Playstation (4 en 5) en Xbox One. Mogelijk is Viaplay ook beschikbaar op de decoders van Ziggo en KPN; daar wordt nog over onderhandeld.

Viaplay: op hoeveel apparaten tegelijk kijken?

We verwachten dat je content van Viaplay kunt streamen op maximaal twee apparaten tegelijk. Dat is in Zweden nu namelijk het geval. Verder mag je met je Viaplay-account op maximaal vijf apparaten inloggen met je account. Dit kunnen bijvoorbeeld een computer, smartphone, tablet, Smart TV en gameconsole zijn.

Welke sporten zijn bij Viaplay te zien?

Naast het darten zijn op Viaplay de Formule 1, Duitse voetbalcompetitie Bundesliga en Engelse voetbalcompetitie Premier League te zien. Ook snooker en poolbiljarten zijn in Nederland straks op Viaplay te volgen.

Is darten straks nog te zien op televisie?

Het staat nog niet honderd procent vast dat het darten volledig bij RTL 7 verdwijnt. Mogelijk krijgt RTL de mogelijkheid om voor bepaalde toernooien een licentie aan te schaffen bij NENT, zodat sommige dartstoernooien nog op televisie worden uitgezonden. Wanneer we meer weten, lees je dat in dit artikel.

Gaat darts ook in België naar Viaplay?

Nee, in België wordt het darts voorlopig nog uitgezonden door VTM. Of NENT ook plannen heeft om de Belgische markt te veroveren, is nog niet bekend.

Op de hoogte blijven van het laatste dartnieuws? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief:

Write A Comment