Algemeen

Darts naar betaalzender ViaPlay: alles wat je moet weten

In Nederland verdwijnt het darten achter de betaalmuur. De dartsrechten zijn verkocht aan de Nordic Entertainment Group (NENT). Zij zenden darts uit via Viaplay, een streamingsplatform. Maar wanneer is darts te zien via de betaalzender Viaplay en wat gaat het kosten? We praten je bij in dit artikel.

Darten achter de betaalmuur

Als sinds het eind van de vorige eeuw – toen het darten in Nederland erg in opkomst was – zijn dartwedstrijden te zien op het openbare net. Eerst dertien jaar lang bij SBS 6, daarna ruim tien jaar bij RTL 7. Binnenkort verdwijnt het darten achter de betaalmuur, want de Nordic Entertainment Group heeft de rechten van de PDC gekocht.

Het Zweedse bedrijf heeft de uitzendrechten voor de komende vijf jaar binnen en de wedstrijden zijn vanaf maart 2021 te volgen bij Viaplay. Dit streamingsplatform is al enige jaren op de Scandinavische markt actief. Je hebt straks dus een abonnement op Viaplay nodig om onder meer het WK Darts, de Premier League, De World Grand Prix en de Grand Slam of Darts te zien.

Je kunt niet alleen darts live kijken op de sportbetaalzender Viaplay. Het ambitieuze NENT Group heeft ook de uitzendrechten van de Formule 1, Premier League, Bundesliga en andere sporten verworven. Omdat er nog veel vragen bestaan over het verhuizen van de dartsrechten van RTL 7 naar Viaplay, geven we in een FAQ antwoord op veelgestelde vragen.

Darts naar betaalzender Viaplay: veelgestelde vragen

Wanneer is darts via Viaplay te zien?

Op 1 maart 2022 lanceert Viaplay zijn streamingdienst in Nederland. Viaplay heeft de rechten van de PDC-wedstrijden voor de komende vijf jaar verworven. De betaalzender zendt alle grote PDC-toernooien uit, waaronder het WK, de Premier League en World Grand Prix. Bij het aankomende WK Darts zijn de uitzendrechten nog in bezit van RTL 7.

Wat is de prijs van een abonnement op Viaplay?

Viaplay kost €13,99 per maand. Het gaat om een enkel pakket waarbij je toegang hebt tot het complete aanbod. Je ziet er niet alleen de dartwedstrijden van de PDC, maar ook Formule 1, Premier League voetbal, Bundesliga voetbal en films.

Zijn er bij Viaplay reclames?

In tegenstelling tot bij RTL 7 zijn er tijdens dartwedstrijden geen reclameblokken, meldt Viaplay. Zo ontstaat er meer tijd voor analyses en andere dartsitems.

Hoe kijk je naar Viaplay?

Er zijn veel manieren om Viaplay te bekijken. Viaplay is allereerst te zien via een app op de Smart TV. Onder meer de televisies van Samsung, LG, Sony en Philips hebben een Viaplay-app. Ook is de app aanwezig op de mediaspelers Apple TV en Android TV.

Verder is er een Viaplay-app voor de smartphone en tablet (iOS en Android). Ondersteuning van Chromecast is aanwezig, dus je kunt het beeld streamen naar de televisie. Ook is er een Viaplay-app voor de Playstation (4 en 5) en Xbox One. Ook is Viaplay beschikbaar via Ziggo en KPN, waar je Viaplay kunt toevoegen aan je tv-pakket.

Viaplay: op hoeveel apparaten tegelijk kijken?

We verwachten dat je content van Viaplay kunt streamen op maximaal twee apparaten tegelijk. Dat is in Zweden nu namelijk het geval. Verder mag je met je Viaplay-account op maximaal vijf apparaten inloggen met je account. Dit kunnen bijvoorbeeld een computer, smartphone, tablet, Smart TV en gameconsole zijn.

Welke sporten zijn bij Viaplay te zien?

Naast het darten zijn op Viaplay de Formule 1, Duitse voetbalcompetitie Bundesliga en Engelse voetbalcompetitie Premier League (vanaf augustus 2022) te zien. Ook snooker en poolbiljarten zijn in Nederland straks op Viaplay te volgen.

Waar zie je de Premier League Darts en de Masters?

De Premier League Darts en de Masters vallen in 2022 tussen wal en schip. RTL 7 Darts heeft de uitzendrechten niet meer en Viaplay lanceert zijn platform pas in maart 2022. Daar heeft de streamingdienst een oplossing voor: tot maart is het darten gratis te zien op het YouTube-kanaal van Viaplay, met Nederlands commentaar.

Is darten straks nog te zien op televisie?

Het staat nog niet honderd procent vast dat het darten volledig bij RTL 7 verdwijnt. Mogelijk krijgt RTL de mogelijkheid om voor bepaalde toernooien een licentie aan te schaffen bij NENT, zodat sommige dartstoernooien nog op televisie worden uitgezonden. Wanneer we meer weten, lees je dat in dit artikel.

Gaat darts ook in België naar Viaplay?

Nee, in België wordt het darts voorlopig nog uitgezonden door VTM. Of NENT ook plannen heeft om de Belgische markt te veroveren, is nog niet bekend.

Op de hoogte blijven van het laatste dartnieuws? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief:

Write A Comment