Dart flights – welke flights moet je hebben?

De dart flight heeft veel invloed op je spel – meer dan je waarschijnlijk denkt. Ze zijn er in verschillende vormen, maten en texturen en spelen een belangrijke rol in de manier waarop de pijl vliegt. In dit artikel gaan we daarom in op een veel over het hoofd geziene vraag: welke dart flights passen bij mijn spel?

Dart flight: de vorm

Het belangrijkste bij het kiezen van een darts flight, is het letten op de vorm. Iedere vorm is afgestemd op een bepaald type darter. Iemand die hard gooit, heeft namelijk een ander type flight nodig dan iemand met een zachte werpstijl.

De ideale dart flight heeft dus de vorm die bij jouw werpstijl past. Er zijn veel soorten dart flights, waarvan de slim, kite, pear, no.6 en standaard flight het populairst zijn. Wanneer je voor welke flight moet kiezen, ontdek je hieronder.

standaard darts flight

Standaard

De perfecte flight voor de het wat zwaardere dartpijl gewicht (+24 gram), of voor wie met wat minder kracht gooit. Het grote oppervlak zorgt voor een goede stabilisatie in de lucht.

Het is de meestvoorkomende flight en ook een van de grootste. Dankzij het grotere draagvlak blijft de dart langer in de lucht met een lichtere worp. Voor beginners is het de aanbevolen flight, omdat hij meer controle geeft.

Standaard darts flights koop je hier.

slim darts flight

Slim flight

Ideaal voor spelers die liever met lichte darts spelen en harder gooien. De slim flights hebben minder luchtweerstand, waardoor ze geschikter zijn voor spelers met een snellere worp.

Ook als je darts in het bord staan met de staart te veel omhoog, wil je je flights veranderen in slim. De verminderde weerstand houdt de staart naar beneden. Een ander voordeel is dat slim flights een nauwere groepering mogelijk maken.

Slim flights koop je hier.

kite darts flights

Kite

Een middenweg tussen de slanke en de standaard flights. Ze zijn geschikt voor darters met een evenwichtige worp: niet te snel en niet te langzaam.

De flights zijn wat kleiner dan de standaard flights. De pijl vliegt daardoor wat sneller, maar heeft wel wat minder draagvlak. Een goede flight voor wie extra snelheid kan gebruiken, maar toch graag een hoge mate van controle behoudt.

Kite flights koop je hier.

pear darts flights

Pear (teardrop)

De pear flight – ook wel teardrop genoemd – is een variant op de kite. Het belangrijkste verschil is dat de peervorm een afgeronde rand heeft, in tegenstelling tot de diepe hoeken van de kite.

Pear flights zijn iets sneller dan kite, maar vliegen eveneens in een stabiele en gebalanceerde parabool naar het bord. Onder meer Steve Beaton gooit met de pear flight.

Pear flights koop je hier.

No. 6 shape

No. 6 shape

No.6 is een populaire variant op de standaard-flight. De vorm is identiek, maar de maat wat kleiner. Hierdoor vliegt de pijl sneller dan de standaard flight, terwijl de vlucht bijna net zo gebalanceerd is.

Ten opzichte van de slankere flights – zoals de slim – vliegt deze kleine versie van de standaardflight wat langzamer door de lucht. Maar daar krijg je dan dus wel wat extra stabiliteit voor terug.

No. 6 flights koop je hier.

Welke vorm darts flight moet ik kiezen?

Welke dart flight het beste bij jou past, is je nu waarschijnlijk iets duidelijker geworden. Maar grote kans dat je er nog niet helemaal zeker van bent. Koop in dat geval een test kit, zoals deze van Bol.com. Voor een tientje krijg je flights in allerlei soorten vormen, waaronder de slim, pear en standaard flight.

Probeer ze allemaal uit en houd daarbij ook je dartgemiddelde bij. Zo kom je er snel achter welke flight het best bij je past.

Verschil kleine en grote dart flights

Flights zijn er dus in allerlei vormen en maten. De standaard flight is het meest geliefd, die het grootste oppervlak heeft. Daarna is de veel slankere slim flight het populairst. Maar wanneer kun je beter voor welke flight kiezen?

Grotere darts flights zijn beter bij:

  • Zachte worpen of ‘lobs’, waarbij de pijl met een flinke boog wordt gegooid.
  • Zwaardere darts.
  • Darts met lange shafts.

Kleinere dart flights zijn beter bij:

  • Harde of rechte worpen.
  • Lichtere darts.
  • Kortere shafts.

Dikte van de dart flight

Naast de vorm is er bij het kopen van een flight nog iets om rekening mee te houden: de dikte van flight. Dit wordt gemeten in micron. Over het algemeen geldt: hoe dikker de flight, hoe duurzamer hij is.

75 micron – De lichtste en goedkoopste dart flights. Door het lichte gewicht zijn ze iets sneller, maar ze beschadigen snel.

100 micron – Het meest gebruikelijke gewicht. Door de dikte gaan de flights lang mee, terwijl ze niet al te zwaar zijn. De beste optie.

150 micron – De meest duurzame flights. Ze maken je dartpijl wel extra zwaar en vanwege dikte passen ze soms moeilijk in shafts.

Textuur van darts flights

Flights zijn er ook in verschillende structuren. Er zijn twee soorten: glad en dimpled.

Gladde dart flights – De meestvoorkomende textuur. Gladde flights hebben de minste weerstand. Dit helpt de staart van de dartpijl naar beneden te houden.

Dimpled darts flights – De kuiltjes van dimpled flights zorgen voor extra weerstand en stabiliteit, zonder de flight groter te hoeven maken.

Dimpled flights zijn vooral aan te bevelen voor darters met zwaardere pijlen, die wat zachter gooien. De kuiltjes zorgen voor extra stabiliteit. Hierdoor heb je minder snel last van het wiebelen van een dartpijl, wat eerder voorkomt bij een langzame vlucht.

Gooi je met lichte dartpijlen, dan dwingen de kuiltjes in de flights je om harder te gooien. Door de extra weerstand is de dartpijl namelijk geneigd om eerder te vallen.

Dus, welke darts flights moet ik hebben?

Flights zijn belangrijk. Wanneer je verschillende type dart flights uitprobeert zul je het merken: de invloed van een flight kan behoorlijk groot zijn. Denk goed na over wat voor type darter je bent en gebruik deze gids om je ideale flights te vinden.

Twijfel je? Schroom dan vooral niet om verschillende soorten flights uit te proberen. Pak er een dart app bij om het dartsgemiddelde bij te houden en luister naar wat je gevoel zegt.

Dart flights koop je bijvoorbeeld op bol.com of DartDiscounter.