Dartbord kopen? Hier moet je op letten

Of het nou gaat om een dartbord van Winmau, Unicorn, Target, Harrows of Unicorn: ze lijken identiek aan elkaar. Toch zijn er grote prijsverschillen. Moet je bij het dartbord kopen voor een goedkoop dartbord gaan, of loont het om voor een duurdere variant te kiezen? We leggen het uit in dit dartbord koopadvies.

dartbord kopen

Dartbord materiaal

Er zijn dartborden die nog geen tientje kosten, maar ook waar je € 60 voor betaalt. Het grote prijsverschil zit ‘m onder meer in het materiaal. Meestal worden dartborden gemaakt van sisal, maar ze zijn er ook in hout en opgerold papier.

Sisal

De beste en populairste dartborden zijn gemaakt van sisal. Voor vrijwel alle dartliefhebbers is een sisal dartbord kopen de beste keuze. Een dartbord van sisal wordt veel gebruikt door recreanten, maar het is ook de standaard bij darttoernooien – waaronder die van de PDC. De populairste onder dartliefhebbers is de Winmau Blade 5, die € 49,95 kost.

Sisal is een plantaardig product. Een groot voordeel van dit materiaal is dat ze – in tegenstelling tot houten dartborden – weinig onderhoud nodig hebben. Ze hoeven in principe niet te worden gereinigd en zijn reukloos. Bovendien gaan dartborden van sisal lang mee. Wanneer een pijl in een houten of papieren dartbord steekt, laat het een gat achter. Bij een dartbord met sisal wordt dit gat automatisch gevuld door de omliggende sisalvezels die sterk en veerkrachtig zijn.

Op zoek naar een dartbord? Neem een kijkje bij:
Bol.com | DartDiscounter | Amazon | Decathlon

Wel is het goed om te weten dat een dartbord van sisal kan variëren in kwaliteit. Sommige fabrikanten importeren het sisal uit Afrika, dat de beste kwaliteit heeft. Onder meer de dartborden van Winmau, XQ Max en Nodor zijn gemaakt van Sisal uit Afrika. Daarnaast zijn er fabrikanten die het halen uit Brazilië, waarbij de sisal van B-kwaliteit is. Het slechtste type sisal is van Chinese komaf. Hiervan is de dichtheid van de vezels een stuk lager, waardoor het minder duurzaam is en je eerder last krijgt van bouncers.

Geperst papier

Spotgoedkope dartborden zijn doorgaans gemaakt van geperst papier – niet bepaald een duurzaam dartbord materiaal. Wanneer een pijl in een bord als deze steekt, laat dit een permanent gat achter dat op geen enkele manier ‘geneest’. Lang zal het dartbord dus niet meegaan. Koop een papieren dartbord alleen als je het niet van plan bent om lang te darten en je er zo min mogelijk geld aan wilt uitgeven.

Hout

Sommige dartborden zijn gemaakt van hout – een materiaal dat vroeger de standaard was. Het werpen van pijlen tegen een houten dartbord heeft een bepaalde charme. Toch worden ze tegenwoordig veel minder gebruikt, vooral omdat ze moeilijker te onderhouden zijn. Houten dartborden moeten regelmatig worden gehydrateerd, want anders drogen ze uit en beginnen ze te barsten.

Een ander nadeel is dat houten dartborden op termijn de neiging hebben om te gaan ruiken. Wel zijn houten dartborden – mits goed onderhouden – duurzaam. Ze gaan ongeveer even lang mee als een dartbord van sisal. Wat prijs betreft is een houten dartbord te vergelijken met een sisal dartbord.

Dartbord bedrading

Waarschijnlijk is een dartbord van sisal wat je wilt. Ook bij deze dartborden is er veel prijsverschil en dat komt door een verschil in bedrading. Dit is het ijzerdraad dat de scoringsvlakken van elkaar scheidt. Bij de wat goedkopere dartborden is het bedradingsontwerp rond en op het bord gelegd, waarbij het is vastgezet met nietjes. Voor de meeste darters is een dartbord met deze ronde bedrading (Round Wire) meer dan goed genoeg, waarbij het dartbord meestal tussen de € 25 en € 30 kost.

Een voorbeeld van een goedkoop sisal dartbord met ronde bedrading is het Buffalo Bristle dartbord.

Er zijn ook duurdere professionele dartborden te koop waarbij de bedrading ultradun is (Blade Wire). Hierbij houdt de sisal het ijzer op z’n plek, waardoor de nietjes overbodig zijn geworden. Hierdoor is de kans veel kleiner dat de dartpijl afketst van de bedrading, de zogeheten bouncers. Ook ontstaat hierdoor meer ruimte om de tripples of dubbels te gooien. Een dartbord met zo’n Blade Wire System wordt gezien als het beste dartbord op de markt en kost vaak tussen de € 40 en € 60.

Misschien wel het populairste dartbord met het Blade Wire System is het Winmau Blade 5 Dartbord. Hierbij is de sisal van de hoogste kwaliteit (Afrikaans sisal) en is de bedrading zeer dun, wat zorgt voor bijzonder weinig bouncers. Het dartbord is te koop bij DartDiscounter (€ 49,95) en Bol.com:

Op de onderstaande afbeelding zie je goed wat het verschil is tussen een dartbord met een ronde bedrading (links) en een Blade Wire System (rechts).

Er is ook nog een verbetere versie van het bovengenoemde dartbord: de Winmau Blade 5 Dual Core dartbord (€ 60,90). Hierbij bestaat de sisal uit twee lagen om de kans op bouncers nog verder te verkleinen. Een ander populair professioneel dartbord is de Unicorn Eclipse HD2 (€ 69,50), die gebruikt wordt bij officiële wedstrijden van de PDC.

Dartbord koopadvies

Welk dartbord bij je past is dus vooral afhankelijk van hoe vaak je aan de oche staat en wat je niveau is van spelen. Als je van plan bent om vaker dan één avond een pijltje te werpen, dan kun je eigenlijk niet om een sisal dartbord heen. Maar wanneer moet je welk type sisal dartbord kopen?

Beginner dartbord kopen

Als je net begint met darten, of het van jou allemaal niet zoveel hoeft te kosten, dan is een sisal dartbord met een ronde bedrading een uitstekende keus. De kwaliteit van de dartborden zijn prima en ze zijn relatief goedkoop. Prijs: ± € 25 – € 30.

Gevorderd dartbord kopen

Ben je een fanatiek darter en wil je een groter speeloppervlak in de triples en het aantal bouncers tot een minimum beperken? Dan kun je het beste een dartbord kopen met een Blade Wire System, zoals de eerder genoemde Winmau Blade 5. Prijs: ± € 40.

Professioneel dartbord kopen

Wil je het beste van het beste? Dan zijn er nog dartborden met een uitzonderlijk dunne bedrading en langere levensduur. De Winmau Blade 5 Dual Core en de Unicorn Eclipse HD2 zijn hier populaire voorbeelden van. Prijs: ± € 60.

Write A Comment