Darten: wat zijn de spelregels?

Een ijzerdraadje kan het verschil zijn tussen een overwinning of een nederlaag. Het is wat darten een van de spannendste sporten maakt om naar te kijken. Een spel waarbij het gaat om millimeters. Maar om net als de rest van sportminnend Nederland of België met klamme handen voor de televisie te zitten, moet je de darts spelregels natuurlijk wel kennen. In dit artikel lees je hoe het zit.

darts spelregels

Samengevat

 • Met darten begin je vanaf 501 punten.
 • De speler die als eerste de 0 bereikt, wint de leg.
 • Je mag de 0 alleen bereiken via een dubbel. Dit is de buitenste ring van het dartbord.
 • De triple (de binnenste ring) is keer 3 punten.
 • De dubbel (de buitenste ring) is keer 2 punten.
 • De hoogste score is 180. Hiervoor gooi je drie keer de triple 20.
 • De roos (bullseye) is 50 punten waard.

De puntentelling

Het dartbord bestaat uit twintig genummerde gebieden, met daarin twee ringen. De buitenste ring (de dubbel) is goed voor twee keer de waarde van dat vak. Gooi je bijvoorbeeld in de dubbel 19, dan levert dat 38 punten op. Een pijl in de kleinere binnenste ring (de triple) verdrievoudigt de waarde van het vak. Met een worp in de triple 20 scoor je dus 60 punten. Gooi je in de overige grote vakken (de single), dan telt deze één keer voor het gegooide cijfer.

darts puntentelling

De middelste rode cirkel (de bullseye) is 50 punten waard. Belandt je pijl in het groen daaromheen, dan scoor je 25 punten. Niet een pijl in de ‘roos’, maar de triple 20 levert dus de meeste punten op. Gooi je met drie pijlen in de triple 20, dan heb je binnen een beurt de maximale score gehaald van 180.

darts roos

Darts: spelregels

Er zijn verschillende soorten dartspellen, maar op televisie zie je vrijwel altijd het klassieke 501. Bij dit spel is het de bedoeling om zo snel mogelijk op 0 punten uit te komen. Spelers proberen zo hoog mogelijke scores te gooien met drie darts per beurt. Dit puntenaantal gaat van de 501 af.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je precies op 0 punten uit moet komen, waarbij je eindigt met een dubbel. Heeft de speler bijvoorbeeld nog 32 punten over, dan moet hij of zij de dubbel 16 raken om uit te gooien en de leg te winnen. Gooi je per ongeluk meer dan het aantal punten dat je over hebt, dan is de beurt voorbij en worden er geen punten afgetrokken. Wanneer je 50 punten overhoudt, kun je overigens ook uitgooien door de bullseye te raken.

Legs en sets

Darts wordt gespeeld in legs. Een speler wint een leg door bij een potje 501 als eerste uit te gooien (en dus op de 0 uit te komen). Bij veel televisietoernooien bestaat een spel uit een bepaald aantal legs. De wedstrijd wordt dan bijvoorbeeld in een ‘best of 9 legs’ gespeeld. Dit betekent dat 9 legs het maximale aantal is in een wedstrijd en je dus voldoende hebt aan vijf gewonnen legs om de partij winnend af te sluiten.

Bij sommige toernooien – zoals bij het WK Darts – draait het om het aantal gewonnen sets. Zo’n set is vergelijkbaar als bij tennis. Maar in plaats van dat je zes games pakt om de set te winnen, zijn er bij het darten drie legs nodig om de set te winnen.

Wie mag er beginnen?

Om te bepalen wie er mag beginnen, mogen beide spelers volgens de officiële darts spelregels met één dartpijl mikken op de bullseye (de roos). Bij competitiewedstrijden mag de bezoekende speler als eerst naar de bull werpen.

De eerste pijl laat je in het dartbord staan, tenzij de pijl in de bull of bullseye zit. Dit zijn de twee middelste cirkels in het dartbord. De andere speler moet namelijk vrij naar de bullseye kunnen gooien. Als de dartpijl terugkaatst of uit het bord valt, dan mag de pijl opnieuw worden gegooid.

Wat moet de afstand tot het dartbord zijn?

De officiële afstand tot het dartbord is 237 centimeter. Volgens de officiële spelregels van de World Darts Federation geldt dit als een minimale werpafstand. Verder weg staan mag dus, al kun je je afvragen of je daarmee je winstkansen vergroot.

Het midden van de bulsseye moet op een hoogte van 173 centimeter hangen.

De darts spelregels van het uitgooien

Om een potje te winnen, moet je exact op 0 punten uitkomen via een dubbel. Gooi je per ongeluk meer dan het aantal punten dat je nog hebt, of houd je 1 punt over? Dan resulteert dit in een bust en is de volgende speler aan de beurt. Er worden dan geen punten van je score afgetrokken.

De bullseye (roos) telt overigens ook als een dubbel. Als je vijftig punten overhoudt mag je dus ook de bullseye raken om uit te gooien. Het is niet mogelijk om via de bull (het groene om de roos heen) uit te gooien.

Wat als een dartpijl valt?

Gooi je een dartpijl, maar kaatst hij terug (een bouncer)? Dan mag de dartpijl niet opnieuw worden gegooid – hoeveel pech er ook bij kwam kijken. De dart levert dan dus nul punten op.

De dartpijlen moeten in het dartbord blijven steken totdat de totale score is berekend. Gooi je de tweede pijl bijvoorbeeld in de triple 20, maar valt hij tijdens het gooien van de derde pijl op de grond, dan krijg je geen punten voor deze pijl. Ook dartpijlen die achterop een andere pijl worden gegooid (een Robin Hood) tellen niet mee bij de score.

Laat je een dartpijl uit je vingers glippen, zonder dat je daarmee een werpbeweging naar het bord maakte? Dan mag je deze dart wél oprapen en naar het dartbord gooien.

De officiële darts spelregels op een rij

Wil je het darten helemaal volgens de officiële spelregels van het darten doen? We zetten de belangrijkste regels op een rij die door de Nederlandse Dart Bond zijn opgesteld:

 • In officiële wedstrijden mag elke speler als warming-up hooguit 9 pijlen werpen.
 • Een dartpijl mag niet langer zijn dan 30,5 centimeter, of zwaarder zijn dan 50 gram.
 • Dartpijlen moeten één voor één worden gegooid.
 • Elke worp bestaat uit het gooien van drie dartpijlen, tenzij je na de eerste of tweede dartpijl uitgooit.
 • Dartpijlen die je na het uitgooien werpt, tellen niet mee voor de score.
 • Dartpijlen die uit het dartbord vallen, mogen niet opnieuw worden gegooid.
 • Als een pijl uit het bord valt voordat de speler hem eruit haalt, telt de dartpijl niet.
 • Je mag naast de oche (werplijn) gooien, maar de voeten moeten achter de denkbeeldige lijn staan die in het verlengde van de werplijn ligt.
 • Raakt een dart beschadigd? Dan heeft de speler drie minuten de tijd voor een reparatie of vervanging. Doe je er langer over, dan ben je gediskwalificeerd en verlies je de wedstrijd.