Spel

TacTics

Hoe speel je TacTics darts?

Ken je het populaire dartspel Cricket? TacTics is ook zoiets, maar bij deze variant zijn er ook punten in het spel. Laten we snel kijken naar hoe je het vaak zenuwslopende TacTics darts speelt.

Wat je nodig hebt

  • 2 spelers (of 2 tegen 2)
  • De getallen 10-20 en de roos
  • Pen en papier om de score bij te houden (of een app)

Doel van het spel

Raak de nummers 10 tot 20 en de bull drie keer. De speler die dit als eerst doet én daarbij de meeste punten binnen heeft, wint het spel.

Regels van TacTics Darts

Om de beurt gooien de spelers drie darts naar het bord. Zij proberen de getallen 10 tot 20 en de bull vol te gooien, door ze drie keer te raken. Dit mag net zoals bij Cricket op een willekeurige volgorde. Een single telt voor één, een dubbel voor twee en een triple voor drie.

Wanneer je een nummer meer dan drie keer raakt en je tegenstander dit nummer nog niet heeft volgegooid, scoor je punten. Hierbij komt het puntenaantal overeen met het getal dat je raakt. Raak je 19 bijvoorbeeld vijf keer en moet je tegenstander de 19 nog dichtgooien, dan levert dit je 38 punten op.

Je wint het spel als je alle getallen en de bull hebt dichtgegooid en de meeste punten hebt binnengeharkt. Heb je alles volgegooid, maar minder punten? Probeer dan de getallen die nog ‘open’ staan te raken, totdat je meer punten dan de tegenstander hebt. Sta je bijvoorbeeld 40 punten achter en staat alleen de bull bij je tegenstander nog open, dan win je het spel door de bull twee keer te raken.

Tips en strategieën bij TacTics darts

Het leuke van TacTics is dat je een betere speler kunt verslaan, door slim te spelen. We geven een paar tips.

  • Begin met het mikken op de grote getallen. Hier vallen meer punten te scoren, of te verliezen.
  • Mik bij de 14 ietsjes lager. Gooi je eronder, dan raak je de 11 – een getal dat ook meetelt bij TacTics.
  • Mik bij de 15 ietsjes hoger. Gooi je erboven, dan raak je de 10, die ook voorkomt in het spel.
  • Sta je voor? Speel verdedigend door zoveel mogelijk nummers te sluiten.
  • Kijk je tegen een flinke achterstand aan? Probeer je tegenstander uit z’n spel te halen door op het hoogste getal te mikken dat bij je tegenstander open staat.
  • AIs je tegenstander nog drie darts verwijderd van de overwinning? Probeer in punten voor te komen, zodat hij of zij meer dan drie darts nodig heeft.

Score bijhouden

scorebord TacTics darts

Het bijhouden van de score met Tactics is eenvoudig. Verdeel het scorebord in vijf secties, zoals hierboven. In het midden noteer je de getallen 20 tot 10 en de B (bull). Wanneer een dartpijl in een van de geldige getallen terechtkomt, zet je naast het getal een schuine streep. Je tegenstander doet dat aan de andere kant.

Gooi je er een tweede dartpijl in, dan voeg je een schuine streep toe om een X te maken. Bij de derde pijl omcirkel je de X om aan te geven dat het getal is volgegooid. Onthoud dat een dubbel telt als twee en een triple als drie. Gooi je het getal in één pijl vol door de triple te raken? Dan mag je het getal ook sluiten door alleen een cirkel te tekenen. Nadat een nummer is volgegooid en je tegenstander het getal nog moet raken, kun je punten scoren. De gescoorde punten noteer je in het buitenste segment.

Kerst 2021Kerst 2021

Write A Comment