Training

Beter uitgooien met darten: zo verbeter je je dubbels

Met darten draait het niet alleen om het gooien van hoge scores: het goed kunnen raken van dubbels is minstens zo belangrijk. Maar hoe moet je met darten trainen om beter te kunnen uitgooien? In dit artikel delen we onze favoriete spelvorm.

Darten uitgooien trainen

Er zijn veel oefenvormen om vaardiger te worden met uitgooien. Bij de meeste mik je uitsluitend op dubbels, zoals bij het bekende Around the Clock. Dat kan een manier zijn om het checkout percentage op te krikken, maar er zijn betere oefeningen.

Deze spelvormen missen namelijk een belangrijk element: het rekenen. Waar mik je op als je op 70 staat? Wat moet je doen als je op de dubbel 20 richt, maar de pijl in de enkele 5 belandt? En op welke score kom je uit als je de dubbel 7, in plaats van de 16 raakt?

Hoe sneller deze getallen door je hoofd schieten, hoe beter je je op de dubbels kunt concentreren. Je kunt dan lekker in het tempo blijven gooien waarop je goed gooit, zonder dat je uit het spel wordt gehaald door een rekensommetje.

Spelvorm ‘170’

Om meer automatisme in het uitgooien te krijgen, kun je het spel 170 spelen – zoals we het hebben genoemd. Je speelt het spel alleen en het begint zoals je al verwacht: vanaf de score 170. Vervolgens krijg je drie beurten (dus negen pijlen) om uit te gooien. Gooi je niet uit, dan begin je na drie beurten opnieuw en begin je weer vanaf 170. Lukt het je wel om te finishen, dan pak je een punt en start het spel ook opnieuw.

Het voordeel van dit spel is dat je voortdurend op een uitgooi staat, waardoor er veel rekenwerk komt kijken. In het begin moet je misschien vaak spieken naar een checkout schema, maar je zult merken dat de automatismen er steeds meer inslijpen, waardoor je de dubbels beter weet te vinden.

Een ander voordeel is dat je niet oneindig veel kansen krijgt op de dubbels, zodat je wat meer een wedstrijdsituatie simuleert. Ben je een beginnende darter en kom je in het spel ‘170’ bijna nooit in de gelegenheid om uit te gooien? Start dan vanaf een lager getal.

Bob’s 27

Een ander populair spel in het darten om het uitgooien te trainen, is Bob’s 27. Het spel is bedacht door de professionele darter Bob Anderson. In het spel is 27 het aantal punten waarmee je begint. Bij de eerste beurt mik je op dubbel één, bij de tweede op dubbel twee, enzovoort. Zo ga je verder tot de twintig en je eindigt met de bull.

Voor elke dubbel die je raakt, krijg je het aantal punten van de dubbel. Gooi je in beurt vier bijvoorbeeld twee keer in de dubbel 4, dan levert dat je zestien punten op. Mis je alle drie darts tijdens een beurt? Dan verlies je de waarde van die dubbel. Bij dubbel 4 zou je dus acht punten verliezen. Bij een score van 0 punten of minder ben je af.

Bij dit spel kun je natuurlijk zelf met pen en papier je score bijhouden, maar er zijn ook apps die dit voor je doen, zoals DartCounter.

Uitgooien tip

Tot slot delen we nog een tip. Focus je bij het uitgooien niet op het hele vlak van de dubbel, maar concentreer je op één specifiek punt. Dit kan bijvoorbeeld een gaatje of scheurtje in de dubbel zijn. Je zal merken dat het je nauwkeurigheid verbetert.

Wil je meer van dit soort darttips? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief:

Write A Comment