Algemeen

Waarom jij (waarschijnlijk) te dichtbij het dartbord gooit

Je pakt een meetlint, legt deze met het startpunt tegen de muur en zet op een afstand van 237 centimeter een streep. Zo heb je waarschijnlijk de dartbord afstand opgemeten. Maar wist je dat je dan te dichtbij het dartbord staat?

Darten afstand: sta ik te dichtbij?

Ben je thuis aan het gooien, dan is het belangrijk dat je dat doet vanaf de juiste afstand. Een verschil van een paar centimeters heeft al veel invloed op je prestaties op een andere baan. En we hebben slecht nieuws: de ervaring leert dat veel darters te dichtbij staan.

Het opmeten wordt namelijk vaak vanaf de muur gedaan. Volgens de officiële regels moet je echter vanaf de voorzijde van het dartbord beginnen met meten. En omdat een standaard dartbord zo’n 4,5 centimeter dik is, sta je dan ook vier tot vijf centimeter te dichtbij.

Op zoek naar een dartbord? Neem een kijkje bij:
Bol.com | DartDiscounter | Amazon | Decathlon

Voor een sport waarin het draait om millimeters, is het een significant verschil. Gooi je later op een dartbaan waar de afstand wel goed is opgemeten (bijvoorbeeld in de darts competitie), dan zul je merken dat je verder van het bord af staat. Hierdoor zul je iets meer kracht moeten steken in je worp, wat waarschijnlijk geen goede invloed heeft op je spel.

Afstand opmeten

Genoeg reden dus om te checken of je de juiste afstand hanteert. Het is het handigst om gewoon te meten vanaf de muur, en daarbij de afstand van de voorkant van het dartbord tot de muur bij op te tellen. Is dat 4,5 centimeter, dan trek je op 241,50 centimeter van de muur een streep.

Om er helemaal zeker van te zijn dat zowel de afstand als de hoogte correct zijn, kun je nog een diagonale meting doen. Hierbij begin je vanaf de bull seye met meten, tot de oche. Als de afstand 293 centimeter is, weet je zeker dat je goed zit. Klopt het niet? Ga dan na of het dartbord op de juiste hoogte hangt. Dit moet vanaf de vloer tot de bulls eye 173 centimeter zijn.

Bron afbeelding: Vecteezy

1 Comment

  1. Klopt, maar dan mag je ook niet vergeten dat wanneer je van op een mat werpt ook de hoogte moet meegerekend worden. Is de mat 0,5cm dan moet de bullseye op 173,5cm.

Write A Comment