Koopadvies

Dart shafts snel stuk? Niet met dit materiaaltype

Het is het kwetsbaarste onderdeel van de dartpijl: de dart shaft. Ze gaan nooit eeuwen mee. Maar door dart shafts aan te schaffen die van een duurzaam materiaal is gemaakt, heb je er beduidend langer plezier van. Moet je er dan een hebben van nylon, aluminium, koolstof of een ander materiaaltype?

Materiaal dart shafts

Dart shafts zijn echte verbruiksitems: het is onvermijdelijk dat je ze af en toe moet vervangen. Maar terwijl sommige shafts na één dag spelen al uit elkaar springen, gaan kwalitatief betere shafts een stuk langer mee.

Het is dan ook goed om bij het kopen van een shaft goed te kijken naar het materiaaltype. Ze zijn er in de volgende soorten:

  • Nylon
  • Aluminium
  • Koolstof (carbon)
  • Titanium

Nylon dart shafts

nylon darts shafts

Springen je dart shafts meteen uit elkaar als ze geraakt worden? Grote kans dat ze gemaakt zijn van nylon. Dit is het goedkoopste type dart shaft (soms kost een setje nog geen vijftig cent), maar ze zijn niet bepaald duurzaam. Gooi je er een pijl tegenaan of zelfs een ‘Robin Hood’, dan is de kans op beschadigen groot.

Daarmee zijn nylon shafts vooral geschikt voor de recreatieve gebruiker, of voor een beginnende darter. Op deze pagina vind je een overzicht van nylon shafts.

Koolstof shafts (carbon)

materiaal koolstof darts shafts

Onze favoriet. Koolstof staat niet alleen bekend als het meest duurzame materiaal, maar is ook een lichtgewicht. Vaak wordt voor dit materiaal de Engelse term carbon gebruikt. Een nadeel is dat deze shafts wat duurder zijn dan die van nylon, maar koolstof shafts blijven aanzienlijk langer intact.

Spendeer je heel wat uren voor het dartbord? Dan zijn koolstof (carbon) shafts waarschijnlijk de beste keuze. Op deze pagina vind je een overzicht van koolstof shafts.

Aluminium dart shafts

aluminium dart shafts

De stijlvolle aluminium shafts zijn de gulden middenweg. Ze zijn duurzamer dan shafts van nylon, maar ook iets prijziger. En ten opzichte van de shafts van koolstof gaan ze iets sneller kapot, maar zijn ze dan wel voordeliger. Een nadeel van aluminium shafts is dat ze geneigd zijn om snel los te draaien van de barrel.

Aluminium shafts zijn populair bij beginnende darters, maar ook bij gevorderde spelers. Op deze pagina kun je terecht voor alumium shafts.

Titanium shafts

titanium dart shafts

Als je alleen genoegen neemt met het beste van het beste, is de titanium shaft iets voor jou. Het is een nieuw type materiaal, dat nóg duurzamer is dan carbon. Schrik niet van de prijs, want ze zijn buitengewoon duur. De meeste setjes kosten tussen de 15 en 30 euro.

Geschikt voor (semi-)professionele spelers. Op deze pagina vind je titanium shafts.

Wonen campagne 2022Wonen campagne 2022

Write A Comment

Maandelijks de beste darttips in je mailbox

Wil je jezelf verbeteren met darten en de beste darttips van Darten.info ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

welk dartpijl gewicht

Maandelijks de beste darttips in je mailbox

Wil je jezelf verbeteren met darten en iedere maand de beste darttips van Darten.info ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!