Koopadvies

Met welke dartpijlen gooien professionele spelers?

Talent hebben voor darts is één ding. Maar de top bereiken lukt alleen als je de juiste dartpijlen hebt om je talent te benutten. Dus, met welke dartpijlen gooien professionele spelers? En welke van deze pijlen passen het best bij jou?

Dartpijlen van professionele darters

Vrijwel alle PDC-spelers werken nauw samen met hun sponsor om op maat ontworpen dartpijlen te laten maken. Hierbij is het gewicht, de vorm en griptype perfect afgestemd op de werpstijl.

Dartfabrikanten stellen de professionele dartpijlen beschikbaar voor iedereen – dus jij kunt ze ook kopen. Dat hoeft niet duur te zijn. Een professioneel setje dartpijlen kan al voor een paar tientjes worden gekocht.

Black Friday bol.com

In dit artikel bespreken we de dartpijlen van de populairste 14 professionele darters. Hierbij geven we ook aan voor welk type speler ze geschikt zijn. Wil je snel navigeren naar een specifiek setje pijlen, klik dan hieronder op de naam van de darter. Veel leesplezier en hopelijk helpt dit artikel bij het vinden van je volgende set darts!

 1. Gerwyn Price dartpijlen
 2. Peter Wright dartpijlen
 3. Michael van Gerwen dartpijlen
 4. Joe Cullen dartpijlen
 5. Dimitri van den Bergh dartpijlen
 6. José de Sousa dartpijlen
 7. Nathan Aspinall dartpijlen
 8. Gary Anderson dartpijlen
 9. Phil Taylor dartpijlen
 10. Raymond van Barneveld dartpijlen
 11. Adrian Lewis dartpijlen
 12. Rob Cross dartpijlen
 13. James Wade dartpijlen
 14. Dave Chisnall dartpijlen

1. Gerwyn Price dartpijlen

Dartpijlen: Gerwyn Price Blue Ice (24 gram)

Gerwyn Price dartpijlen

Erg geliefd onder darters: de Red Dragon Blue Ice van regerend wereldkampioen Gerwyn Price. De barrels hebben een kenmerkende haaienvinnen grip. Die ziet er overigens agressiever uit dan hij is. De pijl biedt veel houvast, maar niet op een plakkerige manier. De zwarte en blauwe coating ogen prachtig. Vanwege de plaatsing van de grip denken we dat front- en mid grippers het meest uit de dart halen.

2. Peter Wright dartpijlen

Dartpijlen: Peter Wright Rainbow Mamba (22 gram)

Peter Wright dartpijlen

Peter Wright wisselt vaker van dartpijlen dan van ondergoed, maar zijn bekendste serie is de Peter Wright Mamba. Het zijn verbluffend mooie dartpijlen, met een bijzondere, stekelige gripzone. Ze zorgen voor enorm veel grip; ideaal voor darters met gladde vingers. De dartpijl werkt het best bij spelers die de dart aan de achterkant van de barrel vasthouden.

3. Michael van Gerwen dartpijlen

Dartpijlen: Winmau Authentic (23 gram)

Michael van Gerwen dartpijlen

Drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen gooit al jaren met ongeveer dezelfde dartpijlen. In 2020 stapte hij over van dartfabrikant XQ Max Darts naar Winmau, maar de stijl en grip bleven bijna hetzelfde.

Je zou het misschien niet verwachten met zijn prestaties, maar de pijlen van Van Gerwen zijn vrij standaard. De Winmau Authentic darts hebben een gemiddelde grip, zijn niet te lang, niet te kort en het gewicht is gelijkmatig verdeeld. Hierdoor kunnen ze bij elke werpstijl passen, al denken we dat darters met een grip aan de voorkant of net voorbij het midden er het meeste uit halen.

4. Joe Cullen dartpijlen

Dartpijlen: Joe Cullen darts (21 gram)

Joe Cullen dartpijlen

Het zijn wel misschien de populairste pijlen van het moment: de prachtig vormgegeven Joe Cullen darts. Het zijn dartpijlen die een beetje front weighted zijn, met een subtiele inkeping (scallop) in het midden. Met de inkeping is het gemakkelijk om de pijl iedere keer op dezelfde plek vast te houden. De Joe Cullen darts zijn vooral een aanrader voor darters die de pijl in het midden van de barrel vasthouden.

5. Dimitri van den Bergh dartpijlen

Dartpijlen: Unicorn Noir (22 gram)

Dimitri van den Bergh dartpijlen

Hij is misschien wel dé revelatie van het afgelopen PDC-jaar: de Belg Dimitri van den Bergh. In de PDC Order of Merit is hij de top vijf binnengedrongen, en dat deed Dimitri van den Bergh met de Unicorn Noir dartpijlen. De dartpijlen hebben een klassiek ontwerp met een rechte, ringed grip barrel. Ze zijn geschikt voor veel darters, maar we denken dat ze het comfortabelst zijn voor spelers die de dart aan de voorkant van de barrel vasthouden.

6. José de Sousa dartpijlen

Dartpijlen: TriNiDad Type-2 (20 gram)

José de Sousa dartpijlen

De Portugees José de Sousa is de PDC-sensatie van het moment. Hij gooit met de kenmerkende TriNiDad-dartpijlen. Het is goed te zien aan het uiterlijk: de dartpijlen van José de Sousa zijn gemaakt voor de frontgripper. Aan de voorzijde van de barrel hebben de ringen een dubbele snede, die extra houvast bieden.

7. Nathan Aspinall dartpijlen

Dartpijlen: Nathan Aspinall Gen 1 Target (24 gram)

Nathan Aspinall dartpijlen

Nathan Aspinall is een van de rijzende sterren in de dartswereld. Zijn dartpijlen zijn vooral geschikt voor darters die de pijl aan de achterkant van de barrel vasthouden. Ook moet je niet houden van te veel grip, want de dartpijlen van Aspinall zijn relatief glad.

8. Gary Anderson dartpijlen

Dartpijlen: Unicorn Phase 5 Noirs (23 gram)

Gary Anderson dartpijlen

Tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson gooit momenteel met de Unicorn Noir Phase 5. De dartpijl belichaamt de worp van Anderson: klasse en stijl. De barrel is over de gehele lengte voorzien van een ringed grip, in een zwarte coating. De barrel is recht en de dart leent zich voor veel verschillende gripstijlen. Het is een van de mooiste darts die er zijn, maar de prijs kan je afschrikken.

9. Phil Taylor dartpijlen

Dartpijlen: Target Darts Power 9 Five (26 gram)

Phil Taylor dartpijlen

Velen beschouwen Phil Taylor tot de grootste dartspeler aller tijden. Zijn pijlen wijken erg af van moderne darts. De dartpijlen van Phil Taylor zijn behoorlijk front-loaded en met 26 gram relatief zwaar. Bovendien is de barrel met een lengte van 40 millimeter ongewoon kort. De ervaring leert dat er weinig darters zijn bij wie deze pijlen prettig gooien, al zijn ze leuk om uit te proberen.

10. Raymond van Barneveld dartpijlen

Dartpijlen: Target RVB 95 Gen (25 gram)

Raymond van Barneveld dartpijlen

Hij heeft besloten zijn pijlen weer op te pakken: vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld. Dat doet hij met de Target RVB 95. Het zijn echte premium-pijlen van een hoogwaardige kwaliteit. Het percentage tungsten mag er met 95% ook zijn. Opvallend is de trapezium grip, die bijzonder aanvoelt. De ene darter vindt het geweldig; de ander moet er niets van hebben. De dartpijlen van Van Barneveld bieden een gemiddeld grip level en passen het beste bij de middle- of frontgripper.

11. Adrian Lewis dartpijlen

Dartpijlen: Adrian Lewis Gen 4 (22 gram)

Adrian Lewis dartpijlen

The Jackpot. Het is de pakkende bijnaam van Adrian Lewis, die 25 PDC-titels op zijn naam heeft staan – waaronder twee wereldtitels. Tegenwoordig gooit hij met de Lewis Gen 4. Het is een ringed grip dartpijl met een moderne stijl en hij heeft groeven over bijna de hele lengte van de barrel. Hoewel de groeven relatief ondiep zijn, geven ze door de nano-griptechnologie toch een behoorlijke grip. De dartpijlen zijn geliefd onder alle werpstijlen, dus een gegarandeerde jackpot.

12. Rob Cross dartpijlen

Dartpijlen: Target Voltage (23 gram)

Rob Cross dartpijlen

Voor iemand die nog maar een paar jaar professioneel speelt, heeft Rob Cross een indrukwekkende staat van dienst. De wereldkampioen van 2018 gooit dartpijlen die veel lijken op de darts die andere profs gebruiken. Wel is er een opvallendheid: de barrel is relatief glad. Hij heeft een gemiddeld tot laag grip level, dus je moet houden van gladde darts. Verder denken we dat ze goed passen bij de meeste gripstijlen.

13. James Wade dartpijlen

Dartpijlen: Unicorn Phase 2 (20 gram)

James Wade dartpijlen

De succesvolste linkshandige darter gooit met de Unicorn Phase 2. De dartpijl van James Wade is relatief lang, heeft een dunne barrel en een bovengemiddelde grip level. Er zijn drie gripzones, die relatief ver van achteren zitten. Daarmee passen de pijlen het beste bij darters die de pijl in het midden, of aan de achterkant vasthouden.

14. Dave Chisnall dartpijlen

Dartpijlen: Harrows Dave Chisnall (22 gram)

Dave Chisnall dartpijlen

De dartpijlen van Dave Chisnall zijn over de volledige lengte voorzien van een geringde grip. Sommige gebieden zijn voorzien van extra microgroeven, voor extra houvast. Prachtig is de contrasterende gouden coating tussen sommige groeven, die het Chizzy-geel vertegenwoordigt. Omdat het dartpijlen zijn met een klassieke stijl en rechte barrel, zullen ze bij veel grip- en werpstijlen passen.

Meer van dit soort artikelen?

Wil je meer advies bij het kopen van een dartpijl? Bekijk het artikel Welke dartpijl kopen voor een uitgebreid koopadvies. Volg ons ook op Facebook en Instagram voor meer van dit soort artikelen!

Black Friday 2021Black Friday 2021

Write A Comment