Koopadvies

Welk dartpijl gewicht past het best bij jou?

Wanneer je dartpijlen koopt, is het belangrijk om goed te letten op het gewicht van de pijl. De meest voorkomende pijlgewichten zijn tussen de 16 en 26 gram, al zijn er ook dartpijlen die lichter of zwaarder zijn. Maar wanneer moet je kiezen voor welk dartpijl gewicht?

Dartpijl gewicht: hoeveel gram moet mijn dartpijl zijn?

Een pijl mag volgens de darts spelregels maximaal 50 gram wegen. Zelden wordt er echter voor zo’n hoog gewicht gekozen; de meeste darters (ook professionals) gooien met een pijl van zo’n 23 gram. Het gewicht wordt gemeten vanaf de barrel, het middelste deel van een dart. Welke dartpijl gewicht het best bij je past, hangt af van je ervaring en techniek.

Beginner: 23 – 25 gram

Ben je nog erg onervaren als darter? Een setje darts met pijlen van 23 tot 25 gram is een perfect gewicht om mee te beginnen. De pijlen zijn niet te zwaar en niet te licht – en geliefd onder het merendeel darters. Ook het gros van de professionele darters heeft een voorkeur voor dit pijlgewicht, zoals je straks ziet op de tabel onderaan deze pagina.

Een rechte en directe werpstijl: 26 gram of meer

Als je merkt dat je je pijlen het liefst zo recht en direct richting het bord werpt, dan kun je het beste kiezen voor een relatief zware pijl: 26 gram of meer. Een zwaarder gewicht zorgt dat het traject van de pijl zo recht en stabiel mogelijk blijft.

Een bekende speler die een voorkeur had voor dit pijlgewicht is Phil Taylor. Hij gooide met een setje darts van 26 gram per pijl – een gewicht dat geweldig paste bij zijn ‘directe’ speelstijl.

Met een zware pijl hebben spelers over het algemeen meer controle. Een ander voordeel is dat het minder moeite kost om te gooien, omdat je minder kracht in je worp hoeft te steken.

Wil je meer van dit soort darttips? Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief:

Een indirecte en parabolische werpstijl: 23 gram of minder

Bij spelers met een wat meer indirecte werpstijl, volgt de dart een erg parabolische lijn naar het doel. Hierbij wordt de pijl relatief hoog gegooid en maakt deze op het einde een snelle val. De drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen is een goed voorbeeld van iemand met deze werpstijl. Zijn pijlen zijn daar ook op afgestemd: ze hebben een gewicht van 23 gram.

Een pijl van 23 gram of minder past dus goed bij dit type darter. Over het algemeen geldt: hoe lichter de pijl, hoe meer snelheid en kracht je in de worp moet steken. Heb je de neiging om je pijlen erg krachtig en snel af te vuren, dan past een nog lichtere pijl dus beter bij je.

Gulden middenweg: 24 – 25 gram

Heb je iets van beide dartsstijlen? Dan is een pijl van 24 of 25 gram je gulden middenweg. Gerwyn Price en Raymond van Barneveld zijn bekende darters die een voorkeur hebben voor dit dart gewicht.

Zwaartepunt dartpijlen

Naast het gewicht kan het interessant zijn om te letten op het zwaartepunt van het gewicht. Bij de standaard pijlen is het gewicht netjes gelijkmatig verdeeld, maar er zijn ook pijlen waarbij het zwaartepunt ligt op de voorkant of achterkant van de barrel.

Houd je je dartpijl vast aan de voorkant van de barrel? Dan doe je er goed aan om een pijl te kopen waarbij het zwaartepunt ligt aan de voorkant. Heeft de achterkant van de barrel juist je voorkeur, dan is een pijl die aan de achterkant zwaarder weegt geschikter. Houd je de pijl ‘gewoon’ vast in het midden, dan is een gelijkmatig verdeelde pijl wat je moet hebben.

Wat is het dartpijl gewicht bij de professionals?

In de onderstaande lijst zie je het pijlgewicht van de bekende PDC-darters. Duidelijk is dat de meeste darters een voorkeur hebben voor de relatief lichte pijlen van 22 of 23 gram. Een opvallende in de lijst is Stephen Bunting, die met zeer lichte pijlen gooit van 12 gram. Het pijlgewicht van de darts van Ryan Searle is met 32 gram het zwaarst. In een artikel lees je meer over met welke dartpijlen professionals gooien.

NaamDartpijl gewicht
Michael van Gerwen23 gram
Rob Cross23 gram
Gerwen Price24 gram
Gary Anderson23 gram
Daryl Gurney23 gram
Peter Wright20 gram
James Wade20 gram
Ian White22 gram
Dave Chisnall22 gram
Mensur Suljovic23 gram
Michael Smith22 gram
Adrian Lewis21 gram
Simon Whitlock22 gram
Raymond van Barneveld25 gram
Stephen Bunting12 gram
Vincent van der Voort23 gram
Benito van de Pas23 gram
Robert Thornton26 gram
Ryan Searle32 gram
Dirk van Duijvenbode21 gram

Write A Comment