Tips

Deze 4 mentale tips maken van jou een betere darter

Darten staat bekend als een mentale sport. Het is de kunst om ijzig kalm te blijven op je dubbels – en om jezelf niet naar beneden te praten als het even niet loopt. Maar hoe doe je dat? In dit artikel geven we vier mentale tips die helpen om het spel van je darts te verbeteren.

mentale tips voor darten
Foto: Sven Mandel, CC BY-SA 4.0

Mentale tips voor betere darts

Wanneer je net begint met darten, komt het vooral aan op de houding en techniek. Gooi je wat langer, dan wordt het mentale aspect steeds belangrijker. Je bent in staat om een hoog niveau te halen, maar de uitdaging is om dit consequent te doen – ook in wedstrijden.

1. Begin met zelfvertrouwen

Het is niet voor niets dat Michael van Gerwen altijd vol bravoure aankondigt zijn tegenstander te slopen. Door met zelfvertrouwen aan de oche te verschijnen, leg je de basis voor een mentaal sterk spel.

Denk terug aan de 180’s (of andere hoge scores) die je deze maand hebt gegooid. Of aan de aan de dag dat de dubbels zo lekker liepen. Door te geloven dat je vandaag in staat bent om beter te gooien dan je ooit hebt gedaan, vergroot je al de kans dat het een magische dartsavond wordt.

Maandelijks dit soort darttips in je mailbox? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

2. Beheers je emoties

Dat je tijdens het darten emotionele reacties hebt; daar is geen ontkomen aan. Je zal opgetogen zijn na een 180, of na het gooien van een hoge finish. Je voelt je gefrustreerd als de hoge scores uitblijven, net als na het missen van eindeloos veel dubbels.

Dat je emoties hebt is geen probleem, maar wat je doet met je emoties, kan een probleem zijn. Het is verleidelijk om je te laten leiden door negatieve gedachten. Je gaat harder werpen. Sneller. Trekt typische gelaatstrekken. Dit heeft een negatieve invloed op je spel, waarna de vicieuze cirkel is gemaakt.

Probeer alleen bezig te zijn met datgene waarover je controle hebt.

Een goed voorbeeld van hoe het wel moet, zijn tennissers Roger Federer en Rafael Nadal. Zelden zie je ze klagen na een verkeerd gespeelde bal. Gemopper is er ook niet over het weer, pijntjes, of de tegenstander. Ze zijn alleen bezig met datgene waar ze controle over hebben.

Ook in het darten is het de kunst om je prestaties niet negatief te laten beïnvloeden door je emoties. Dat je tegenstander beter gooit of dat jij de dubbel steeds op een haar na mist, daar heb je geen invloed op. Waar je wel de controle over hebt, is je techniek. Probeer goed te staan, te werpen zoals je dat altijd doet, in het ritme zoals je dat normaal ook doet. Raak niet in paniek als de hoge scores nog uitblijven. Focus je op je techniek; dan komt de rest straks vanzelf .

3. Bepaal een doel

De volgende van deze mentale dart tips heeft te maken met focus en concentratie. Het kan lastig zijn om de focus tijdens een training of wedstrijd voortdurend vast te houden. Zeker wanneer je wat langer staat te gooien, heb je de neiging om de pijlen onbewust wat achtelozer richting het bord te werpen. Dat komt je spel niet ten goede.

Een goede manier om de focus te houden, is door steeds een duidelijk (en realistisch) doel voor ogen te hebben. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Ik wil deze beurt minimaal 60 gooien’, of neem jezelf voor om de leg uit te gooien in minder dan 25 darts.

4. Mentaal sterker door visualisatie

De vierde mentale tip die we voor je hebben, is visualisatie. Dit is het inbeelden van een beweging of situatie. Er zijn talloze onderzoeken geweest die aantonen dat visualisatie de fysieke prestaties kan verbeteren. Professionele basketballers passen de techniek bijvoorbeeld toe om nauwkeuriger te worden in een strafworp, en tennissers om beter te serveren.

Wanneer je een bepaalde situatie inbeeldt, activeer je dezelfde hersengebieden als wanneer je de situatie fysiek zou uitvoeren. Het brein is niet in staat om het verschil op te merken tussen wat we visualiseren, en wat we daadwerkelijk uitvoeren.

Zo train je je nauwkeurigheid, zonder een dartpijl aan te raken.

Door herhaaldelijk de hersengebieden te activeren zonder de beweging uit te voeren, verbeter je de communicatie tussen de neuronen die bij de beweging horen. En zo kan het zijn dat je de nauwkeurigheid van je darts verbetert, zonder ook maar een pijl te hebben aangeraakt.

Beeld je bijvoorbeeld in hoe je de pijl in de triple 20 gooit, of in je favoriete dubbel. Doe dit inbeelden zo gedetailleerd mogelijk. Je moet het niet alleen voor je zien, maar het ook horen, ruiken en proeven. Houd je visualisatie zo positief mogelijk, maar wees ook realistisch. Visualiseer bijvoorbeeld niet dat je 180 gooit, als je dat nog nooit hebt gedaan.

Wonen campagne 2022Wonen campagne 2022

2 Comments

 1. Dieter Goeminne Reply

  Interessant om dit te lezen,maar na een aantal jaren darten weet je het wel hoor,maar vind het prachtig voor beginners die nog wat moeten zoeken naar hun beste houding en hoe ze het best de darts in de hand nemen. Vind dit zeer nuttige info,daarom dat ik ook mijn mailadres opgegeven heb,alhoewel ik al een aantal jaartjes darts,maar alle nuttige info is welkom ,dank daarvoor

 2. Jan Fransen Reply

  ik dart al een aantal jaren eerste 3 jaar gewoon daarna darteritus gekregen.
  15 jaar lopen klooien met het gooien en ben er nu een paar maand vanaf .
  Ze zeggen altijd dat je niet moet nadenken bij het darten dit was voor mij een verkeerde beslissing als je niet nadenkt weet je ook niet wat je verkeerd doet en kun je er niet aan werken.
  Bij mij was het geval dat mijn hersens de verkeerde spieren aanstuurde en het in mijn boven standbeen constant zeer begon te doen daarop mijn aandacht gevestigd omdat te veranderen en dat ging dus stukje bij beetje beter .
  en mijn niveau gaat nu ook weer steeds beter van rond de 40 zit ik nu vaak tussen de 50 en 60 in met uitschieters naar rond de 70 .
  Dus mijn motto je mag rustig nadenken bij darten er op lettend wat je verkeerd doet en kun je hier aan werken.
  En dan wordt het plezier in darten ook weer beter .

Write A Comment

Maandelijks de beste darttips in je mailbox

Wil je jezelf verbeteren met darten en de beste darttips van Darten.info ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

welk dartpijl gewicht

Maandelijks de beste darttips in je mailbox

Wil je jezelf verbeteren met darten en iedere maand de beste darttips van Darten.info ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!